#

Υλικά Συνταγής

    1/2 γουρουνόμπουλο γάλακτος (κομμένο κατά μήκος) γύρω στα 2-1/2 κιλά (με το δέρμα επάνω)
    Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
    2 κ.σ μέλι
    3 κ.σ μουστάρδα της αρεσκείας σας
    1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα του
    4-5 κλωνάρια φρέσκα βότανα (ρίγανη
    δεντρολίβανο
    θυμάρι)
    Λίγα λεμονόφυλλα ή νερατζόφυλλα για άρωμα
    Αλάτι
    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    2 λεμόνια ζουμερά
    2 πορτοκάλια ζουμερά
    2 κ.σ βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
    2 κιλά πατάτες baby
    2 γλυκοπατάτες κόκκινες ή και επιπλέον

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τρίβουμε με βούρτσα την επιφάνεια. Με ένα σφυρί σπάμε τις πατάτες να κάνουν σκασίματα. Τις βάζουμε σε μπολ. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές τις γλυκοπατάτες.

Ρίχνουμε αλατοπίπερο  και το μαλακό βούτυρο και ανακατεύουμε καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά. Στίβουμε το 1 λεμόνι και το 1 πορτοκάλι, βάζουμε λίγα μυρωδικά και αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα (ή στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα).

Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με πηρούνι. Σε μεγάλο βαθύ ταψί βάζουμε φρέσκα μυρωδικά κατά βούληση και λίγα λεμονόφυλλα για άρωμα. Κόβουμε το κεφάλι σκόρδο στη μέση και το προσθέτουμε. Αδειάζουμε τις πατάτες σε μια στρώση.

Αλείφουμε το  γουρουνόπουλο γύρω γύρω με το μείγμα μέλι μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά και ιδιαίτερα απο τη μεριά της πέτσας. Ακουμπάμε το γουρουνόπουλο πάνω στις πατάτες. Περιχύνουμε με λεμόνι, πορτοκάλι και ελάχιστο νερό (1-1/2 φλ.), ώστε να ψηθούν οι πατάτες.

Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες και 30′

Κάθε τόσο το αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς C και το αφήνουμε για να ξεροψηθεί η πέτσα και να γίνει τραγανή, για περίπου μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού, ώστε να μην στεγνώσουν τα υλικά.

Το κρέας, βέβαια, θα κατεβάσει τα δικά του υγρά, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε αν είναι αρκετά, ώστε να υπάρχει πάντα λίγη υγρασία στο ταψί για να ψηθούν οι πατάτες.

Αφού ψηθεί το αφήνουμε για 20 -30 λεπτά να μείνει και να ανακτήσει τα υγρά του, που βγαίνουν στην επιφάνεια του κρέατος με τη μορφή φυσαλίδων. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό και τρυφερό μετά από το πολύωρο ψήσιμο.

Ιδανικό για γιορτινό μπουφέ ή τραπέζι
argiro.gr
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours