Τα τελευταία χρόνια, πολλοί μιλούν για τα οφέλη και τους κινδύνους των φυτικών λαδιών.
Αποφασίσαμε να διαπιστώσουμε κατά πόσον μπορεί να γίνει επιβλαβές το φυτικό λάδι και πόσο αξίζει να το χρησιμοποιούμε κατά το μαγείρεμα.
Πως βλάπτει;
Όσα περισσότερα πολυακόρεστα λίπη υπάρχουν στο λάδι, τόσο
περισσότερο τοξικά ισομερή ατμού βγάζει και η εισπνοή τους αυξάνει την
πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η αποσύνθεση των λιπαρών οξέων γίνεται σιγά σιγά, αλλά πιο γρήγορα
γίνεται κατά τη θέρμανση. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερα να επιλέξετε λάδι
μαγειρέματος που να περιέχει μικρή ποσότητα πολυακόρεστων λιπών και
υψηλή θερμοκρασία εξάτμισης.
Ηλιέλαιο
- 11% κορεσμένα λιπαρά οξέα
- 20% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
- 69% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Με βάση αυτή την περιγραφή μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το
ηλιέλαιο είναι άκρως ανεπιθύμητο κατά το μαγείρεμα σε υψηλές
θερμοκρασίες. Μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι προϊόντα ζωικής
προέλευσης.
Το ηλιέλαιο είναι απολύτως ακίνδυνο σε σαλάτες. Το λάδι πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Σησαμέλαιο
- 14% κορεσμένα λιπαρά οξέα
- 40% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
- 41% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Λόγω του μεγάλου όγκου των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων το τηγάνισμα σε σησαμέλαιο είναι ανεπιθύμητο.
Αραβοσιτέλαιο
- 12% κορεσμένα λιπαρά οξέα
- 27% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
- 54% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Η σύνθεση του αραβοσιτελαίου απέχει επίσης πολύ από το ιδανικό. Αντί γι” αυτό, προτιμήστε για το μαγείρεμα ζωικά λίπη.
Ελαιοκράμβη
- 7% κορεσμένα λιπαρά οξέα
- 63% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
- 28% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Κατά το τηγάνισμα σε ελαιοκράμβη πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, να μη ξεπεράσετε τους 200° βαθμούς θερμοκρασίας.
Ελαιόλαδο
- 14% κορεσμένα λιπαρά οξέα
- 73% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
- 11% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Το ελαιόλαδο θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή περιεκτικότητα πολυακόρεστων λιπών.
Αλλά, παρ “όλα αυτά, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το
χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να αποφεύγετε ατμούς, καθώς σχηματίζονται
τοξικές ενώσεις.
Κοκοφοινικέλαιο
- 88,5% κορεσμένα λιπαρά
- 6,5% μονοακόρεστα λιπαρά
- 5% πολυακόρεστα λιπαρά
Το λάδι καρύδας θεωρείται η πιο ασφαλής επιλογή για το μαγείρεμα. Η
θερμοκρασία εξάτμισης είναι υψηλότερη από όλα τα υπόλοιπα λάδια, και το
περιεχόμενο των πολυακόρεστων λιπών είναι τόσο λίγα, ώστε η βλάβη από
την διάσπαση τους δεν θα αυξηθεί.
Παρατήρηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυτικό λάδι μπορεί να βλάψει
μόνο όταν θερμαίνεται. Μπορεί να χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία
δωματίου, για παράδειγμα σε σάλτσες για σαλάτες.
Post A Comment:
0 comments so far,add yours