#

Με χόρτα της εποχής όπως καυκαλήθρες, σέσκουλα και σπανάκι ετοιμάζουμε μια σούπερ λαχανόπιτα για το τραπέζι μας...

Υλικά
1 κιλό ανάμεικτα χόρτα της εποχής και της αρεσκείας μας (όπως σπανάκι, σέσκουλα, ζοχοί, καυκαλήθρες κ.ά.), καθαρισμένα και χοντροκομμένα
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
το λευκό και πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν
300 γρ. φέτα, προτιμότερο ηπειρώτικη, χοντροθρυμματισμένη
400 ml ξινόγαλο
320 γρ. καλαμποκάλευρο
250 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί.

Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα ξερά, τα αρωματικά, τα πασπαλίζουμε με 2 κουτ. γλυκού αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους. Τα πιέζουμε και τα στύβουμε με τα χέρια μας μέχρι να βγάλουν εντελώς τα υγρά τους. Τα ρίχνουμε σε λεκάνη μαζί με τα αυγά, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, το τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ξινόγαλο με 250 ml νερό και τα σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν, χωρίς όμως να βράσουν. Ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χυλός.

Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα του χυλού στο ταψί, τον στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού, ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο του ταψιού, και σκορπίζουμε από πάνω το μείγμα των χόρτων. Βάζουμε στον υπόλοιπο χυλό 150 ml νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί και τον αδειάζουμε με το κουτάλι ομοιόμορφα πάνω στα χόρτα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και να «σταθεί», κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε σε πιατάκια ή σε μεγάλη πιατέλα.
Νένα Ισμυρνόγλου - gastronomos.gr
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours