Κλασικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας με μοσχαρίσιο κρέας και σως τόνου
Υλικά για 6 άτομα
- 1 κιλό μοσχάρι (σπαλομήτα σπάλας)
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κομμάτι σέλερι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- λίγους κόκκους πιπέρι
- αλάτι
- 300 γραμ. τόνο σε λάδι
- 1 κ.σ. κάππαρη (πλυμένη)
- 2-3 αντσούγιες (προαιρετικά)
- 1½ φλ. μαγιονέζα
- λίγο χυμό λεμονιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κρέας. Το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει σε διχτάκι. Το βάζουμε σε μικρή, βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά και το καλύπτουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε την επιφάνειά του.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο να σιγοβράσει (να κοχλάσει) μέχρι
- Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει σιγά σιγά στον ζωμό του. Το φτιάχνουμε το πρωί για να το σερβίρουμε το βράδυ, ή και από την προηγούμενη μέρα.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τον τόνο (στραγγισμένο), την κάππαρη, τις αντσούγιες, και τα αλέθουμε καλά.
- Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και όσο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι χρειάζεται, αφού δοκιμάσουμε.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιονέζα εμπορίου που είναι πηχτή, μπορούμε να αραιώσουμε τη σάλτσα τόνου με λίγο ζωμό από το κρέας.
- Αφού κρυώσει καλά το κρέας, το βγάζουμε από το ζωμό (κρατάμε το ζωμό για άλλη χρήση, σούπες, ρύζι κ.λπ.).
- Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες (όταν είναι παγωμένο κόβεται καλύτερα. άλλωστε είναι ένα πιάτο που σερβίρεται πάντα κρύο και συνήθως το τρώμε το καλοκαίρι).
- Κάνουμε στρώσεις σε πιατέλα εναλλάξ κρέας – σάλτσα τόνου και τελειώνουμε με σάλτσα.
- Γαρνίρουμε με κάππαρη και τα βρασμένα καρότα κομμένα σε φέτες ή κύβους.
Post A Comment:
0 comments so far,add yours