Υλικά
400 γρ. «χωριάτικο» ψωμί (ιδανικά 2 ημερών, για να έχει «σώμα» η ταραμοσαλάτα που θα φτιάξουμε)
150 γρ. λευκό ταραμά
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (70 γρ.), χοντροκομμένο
200 ml ελαιόλαδο
70-100 ml χυμό λάιμ
1 φακελάκι σκόνη κρόκου Κοζάνης (ή 4-5 κλωστίτσες)
3 σταγόνες μαστιχέλαιο
Για το σερβίρισμα
3/4 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα (για 5-6 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180° C)
1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι)
1/2 κουτ. γλυκού νιφάδες γλυκού ή καυτερού μπούκοβου
Διαδικασία
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί. Μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό και τη στύβουμε καλά. Στον πολυκόφτη χτυπάμε το λευκό ταραμά με 2 κουτ. σούπας νερό, τον κρόκο Κοζάνης και το μαστιχέλαιο για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με το μείγμα. Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή (ή σε μικρές δόσεις) 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε εναλλάξ την ψίχα του ψωμιού, το χυμό λάιμ (ανάλογα με τα γούστα μας), 60 ml νερό και τα άλλα 100 ml ελαιόλαδο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να προκύψει μια αφράτη μους.
Σερβίρουμε με τα αμύγδαλα, το μαυροκούκι, το ξύσμα, το σχοινόπρασο και το μπούκοβου.
gastronomos.gr
Post A Comment:
0 comments so far,add yours