#

Προετοιμασία: 30 λεπτά, με συνολικό χρόνο περί την 1 ώρα. Μπορείτε να απλουστεύσετε την εκτέλεση αν παραλείψετε το τηγάνισμα και χρησιμοποιήσετε όλες τις ψημένες μελιτζάνες για να κάνετε το πέστο μελιτζάνας (μια κι έξω). Οι ελλείψεις στην ποικιλία υφής επηρεάζουν την οπτική του πιάτου, όχι το γευστικό αποτέλεσμα. Ελαφρώς σύνθετη συνταγή, όχι δύσκολη.
Υλικά (για 4-5 άτομα)
400 γραμ. Spaghetti Rigati
2 κ.σ. αλάτι
έξτρα ξηρή μυζήθρα (ή παρμεζάνα) τριμμένη και 4-5 φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
για το πέστο μελιτζάνας με καρύδι
4 μεγάλες μελιτζάνες και 1 μικρότερη (1.3 – 1.4 κιλά), πλυμένες
2 αυγά –να είναι 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου
15 καρύδια
2 μικρές σκελίδες σκόρδο (χωρίς το πράσινο φύτρο)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλ. ξηρή μυζήθρα (ή παρμεζάνα) τριμμένη
προαιρετικά: 2-3 φύλλα βασιλικού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας – μελιτζάνας
300 γραμ. (3/4 του κουτιού) ψιλοκομμένες ντομάτες – στη συνταγή χρησιμοποιήθηκε η σάλτσα Pomodoro Barilla
½ μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδιαΠροθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Ψήνετε τις μελιτζάνας: Bάζετε τις 4 μεγαλύτερες μελιτζάνες σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και τις τρυπάτε σε μερικά σημεία με πιρούνι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά –θα πρέπει να ζαρώσουν και να μαλακώσουν. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν.
Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες: Βράζετε τα αυγά για 8-8 ½ λεπτά ξεκινώντας από κρύο νερό βρύσης. Θα πρέπει να είναι βραστά –ούτε ζουμερά à la coque ούτε σφιχτά. Βάλτε τα κάτω από κρύο νερό, καθαρίστε τα και αφήστε να κρυώσουν.
ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια - τηγάνισμαΚόβετε την μικρότερη μελιτζάνα σε λεπτές φέτες, περί το 1 εκατ. Και την μία εξωτερική φέτα σε κύβους 1×1 εκατ. περίπου.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και (μέτρια προς) δυνατή φωτιά ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτετε τις μισές μελιτζάνες. Ψήνετε για 1.5-2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Αφαιρείτε και μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με χάρτινη πετσέτα. Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες, με τον ίδιο τρόπο.
ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια - σάλτσαΚάνετε τη σάλτσα ντομάτας: Στο ίδιο τηγάνι και μέτρια φωτιά βάζετε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2 λεπτά να μαλακώσει χωρίς να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή τη σάλτσα), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά. Η σάλτσα θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά.
ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια - μελιτζάνεςΌσο γίνεται η σάλτσα ντομάτας: Κόψτε τις ψημένες μελιτζάνες στη μέση και με κουτάλι, αφαιρέστε το εσωτερικό τους. Κόψτε οριζόντια και κάθετα σε κομμάτια. Προαιρετικό: Κρατήστε το 1/3 χωριστά σε μπολ για να το βάλετε στην τελική σάλτσα (πριν τα μακαρόνια).

ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια - pesto μελιτζάναςΕτοιμάζετε το πέστο μελιτζάνας: Κρατήστε 4 καρύδια, χωρίστε τα σε μικρότερα κομμάτια –όχι τρίμματα. Βάλτε τα υπόλοιπα στο μπλέντερ, χτυπήστε 1-2 φορές για μερικά δευτερόλεπτα και ψιλοκόψτε τα σε μέγεθος ψίχουλων. Μην τα κάνετε …αλεύρι. Κρατήστε τη μισή ποσότητα χωριστά (για την τελική σάλτσα).
Προσθέστε τις μελιτζάνες, το σκόρδο και τον βασιλικό (αν τον χρησιμοποιήσετε). Κόψτε τα αυγά στη μέση, αφαιρέστε τους κρόκους και βάλτε τους στο μπλέντερ. Ρίξτε το ελαιόλαδο και το τυρί. Χτυπήστε (1 λεπτό) να ενσωματωθούν και να έχετε μια πυκνή σάλτσα, με την υφή του καρυδιού αισθητή -όχι βελουτέ. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι.
Σημείωση: Το πέστο μελιτζάνας με καρύδι, όπως και όλα τα πέστο επιδέχονται προσωπικές παρεμβάσεις και αυξομειώσεις υλικών. Σημαντικό είναι να κάνετε τον τελικό συντονισμό στο αλάτι, αφού έχετε βάλει το τυρί, ώστε να μην βγει το πέστο αλμυρό.
ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια - σάλτσα1Ολοκλήρωση της σάλτσας: Ρίχνετε στη σάλτσα ντομάτας, το πέστο μελιτζάνας, τα κομματάκια από τις ψημένες μελιτζάνες που κρατήσατε και το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι εκτός από 2 κ.σ. Ανακατεύετε και διατηρείτε ζεστή.
ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια - σπαγκέτιΒράζετε τα μακαρόνια al dente, σε πολύ και αλατισμένο νερό (2 κ.σ. αλάτι), σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου -τα Spaghetti Rigati έβρασαν για 9 σχεδόν λεπτά (από τα 10), μια και θα έμπαιναν στο τηγάνι με τη σάλτσα.
ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια - ανάμιεξη
Σουρώστε γρήγορα, κρατώντας 1 φλ. από το νερό που έβρασαν ή χρησιμοποιήστε την κουτάλα των μακαρονιών για να τα μεταφέρετε στη σάλτσα. Ανακατέψτε και προσθέστε λίγο απ’ το νερό, αν χρειάζεται έξτρα υγρασία.
Σερβίρισμα: Σε σχετικά ζεστά πιάτα (ανάλογα και με την εποχή) τοποθετήστε στο καθένα μια φέτα τηγανητής μελιτζάνας και απλώστε πάνω στριφογυριστά τα μακαρόνια, κομματάκια μελιτζάνας, βασιλικό και σπασμένα καρύδια. Πασπαλίστε με το τριμμένο, βάλτε έξτρα τυρί και πιπέρι (α Βολοντέ και τα δύο).
Τα ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια περιέχουν κάθε υφή του λαχανικού. Έτοιμα!
ριγωτά σπαγκέτι με μελιτζάνες και καρύδια
pandespani.com
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours