Είναι λογικό, πως κάθε φούρνος έχει τους δικούς του «κανόνες» ψησίματος.
Όμως, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που ισχύουν για κάθε φούρνο και ψήσιμο:
Βασικοί κανόνες:
Δεν ανοίγουμε το φούρνο:
Όταν χρησιμοποιούμε το φούρνο και ανοίγουμε την πόρτα, βγαίνει ένα σύννεφο ατμού.
Ο ατμός που διαφεύγει δεν είναι η υγρασία του φούρνου, αλλά υγρασία που δημιουργείται από το μαγείρεμα των τροφίμων.
Όταν η υγρασία αυτή διαφεύγει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το φαγητό μας δεν γίνεται ζουμερό.
Προθέρμανση του φούρνου:
Σωστό ψήσιμο χωρίς προθέρμανση δε γίνεται.
Η τοποθέτηση των τροφίμων κάτω από το γκριλ πριν αυτό ζεσταθεί τείνει να έχει ένα πιο αρνητικό αποτέλεσμα, όπως και η τοποθέτηση ενός μίγματος κέικ σε έναν κρύο φούρνο. Περιμένουμε έως ότου η λυχνία της θερμοκρασίας του φούρνου μας δείξει ότι ο φούρνος είναι έτοιμος.
Βάζουμε το φαγητό ή το γλυκό στο σωστό ράφι:
Όταν ο φούρνος λειτουργεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες γίνεται καυτό το σύνολο της κοιλότητας του φούρνου.
Αλλάζοντας την λειτουργία του φούρνου θα έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, εκτός και εάν χρησιμοποιηθεί με το σωστό ράφι.
Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιούμε την επάνω αντίσταση για να ροδίσουμε το φαγητό, τοποθετούμε το ταψί σε ένα από τα δύο πάνω ράφια.
Αν χρησιμοποιούμε την κάτω αντίσταση, βάζουμε το ταψί σε ένα από τα δύο κάτω ράφια.
Εάν χρησιμοποιούμε την πίσω κυκλική αντίσταση, τον ανεμιστήρα ή όλα μαζί, συστήνεται η χρήση των ραφιών 2 και 3.
Αν ξαναψήσουμε κάτι και φοβόμαστε μη μας“αρπάξει” από πάνω, μετακινούμε το ταψί σε ένα χαμηλότερο ράφι έως ότου ρυθμιστεί η θερμοκρασία του φούρνου και έπειτα το μετακινούμε και πάλι στη θέση του ή αλλάζουμε τη λειτουργία του φούρνου.
Με το συνδυασμό σωστής τοποθέτησης, λειτουργίας, θερμοκρασίας και διάρκειας θα πετύχουμε σίγουρα το σωστό ψήσιμο.
Post A Comment:
0 comments so far,add yours