Υλικά
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
450 γρ. νερό
1 στικ κανέλας
75. γρ. μέλι
1 πορτοκάλι
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. βούτυρο
340 γρ. κουβερτούρα πραλίνα
4 αυγά μεσαία
Για τη σύνθεση
220 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
Για το σερβίρισμα
80 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα πραλίνα
φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το μέλι και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση.
Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να σφίξει η κρέμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Βάζουμε το βούτυρο, την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν και ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα και χτυπάμε με το φτερό για 5-7 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Σε καθαρό κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Μεταφέρουμε σε δόσεις το μείγμα των αυγών στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί 25x32 εκ.
Απλώνουμε ένα φύλλο και ραντίζουμε με βούτυρο. Βάζουμε σταυρωτά άλλα 2 φύλλα και ραντίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε 7 φύλλα στη βάση του ταψιού.
Ρίχνουμε όλη τη γέμιση και απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 7 φύλλα με τον ίδιο τρόπο που τα απλώσαμε στη βάση.
Τυλίγουμε προς τα πίσω το μέρος των φύλλων που εξέχουν περιμετρικά από το ταψί για να δημιουργήσουμε τον κόθρο. Χαράσσουμε σε 12 κομμάτια και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε για 1 ½ ώρα. Αφαιρούμε και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σιγά σιγά με μία κουτάλα.
Αφήνουμε για 30-60 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε με χοντροκομμένα φουντούκια, λιωμένη κουβερτούρα πραλίνα και φύλλα δυόσμου.
Post A Comment:
0 comments so far,add yours